Kefiroloji

Türkiye’de Kefir

Türkiye’de kefir; evlerde yapılan ve çoğalan mayasının elden ele dağıtılması ile yaygınlaşarak günümüze gelme şansı bulmuştur. 1966 yılında Prof. Dr. Hasan YAYGIN ’ın Almanya’dan kefir danelerini Türkiye’ye getirmesi ile üniversiteler kefir ile ilgili akademik çalışmalara başlamışlardır. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesinde başlayan ve bugün halen devam eden çalışmalar diğer üniversitelere yayılmıştır. Bugün İstanbul, Akdeniz, Uludağ, Ankara…
Devamı

Sağlıklı Diyet İçin KEFİR

Sağlıklı Diyet için “ideal içecek” Altınkılıç Light Kefir Günümüzde fazla kilolar ve ileri boyutta obezite hastalığı insanlığın en önemli sorunlarından birisi haline gelmiştir. Hızlı bir kent yaşamı ,kirlenmiş bir atmosfer,aşırı stres,dengesiz beslenme ve doğal olmayan gıdalar vücudumuzun dengesi bozmaktadır. Hareketsizliğin üzerine eklenmesi ile hantal ve sürekli artan kilolu vücutlar…. Ve bütün bu dengesizliğin sonucu çeşitli…
Devamı

Kefir ve Keçiboynuzu (Harnup) Dondurması

Bu yazımızda sizlerle çok özel bir dondurma tarifini paylaşacağız; keçiboynuzlu kefir dondurması... Yaparken hiç zorlanmayacağınız ve harika bir lezzete sahip olan kefirli harnup dondurması aynı zamanda çok sağlıklı. Özellikle dondurma aşığı çocuklar için sağlıklı bir alternatif olarak deneyebileceğiniz kefirli harnup dondurması için yapmanız gerekenler ise çok basit. Gelin şimdi bu özel lezzeti nasıl yapacağımıza birlikte göz…
Devamı

Kefirin İnsan Sağlığına Faydaları

İnsanlar kendi hücrelerinin 10 katı sayıdaki (100 trilyon) faydalı bağırsak mikrobu ile ortak bir yaşam sürdürmektedir. Faydalı bağırsak mikropları (probiyotikler) çeşitli yararlarının yanında dış ortamdan gelen zehirli maddelerin kana geçmesini engelleyen koruyucu bir bağırsak tabakası oluştururlar. Bağırsaktaki sağlıklı mikrop dengesinin, zararlı mikroplar lehine değişmesi, yani bağırsaktaki mükemmel dengenin bozulması çok sayıda ivegen ve müzmin hastalığa…
Devamı

Ramazanda Kefir İçin

Doğal probiyotik ürün olan kefir, Kafkasya'da binlerce yıldır tüketiliyor. Uzmanlara göre, faydaları saymakla bitmeyen kefirin Ramazan sofralarından da eksik edilmemesinde fayda var. Uzman diyetisyenler, kalsiyum ve protein deposu kefirin aynı zamanda tok tutma özelliği olduğunun altını çiziyor.

Kefir, doğal fermente bir süt ürünü. Faydaları saymakla bitmiyor. Prebiyotik olduğu, yani faydalı bağırsak mikropları içerdiği için kabızlık, ishal gibi bağırsak sistemi rahatsızlıklarına birebir geliyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, yiyeceklerin hazmını kolaylaştırıyor. Bu özellikleri nedeniyle de beslenme uzmanları tarafından sıklıkla öneriliyor.

Hem Sağlıklı Olduğu Hem de Tok Tuttuğu için Ramazanda Kefir İçin

Uzmanlar, kefirin Ramazan ayında her gün muhakkak tüketilmesi gerektiğini belirtiyorlar. Kefiri sadece sağlıklı olduğu için değil aynı zamanda tok tutma özelliği olduğu için de öneriyorlar. Diyet uzmanlarına göre kefir, bağışıklık sistemini güçlendirdiği için Ramazan'da oruç ile beraber hissedilen halsizlik, yorgunluk durumunu önlüyor. Ayrıca bağırsak ve sindirim sistemini düzenlediği için de özellikle kabızlık ve ishal sorunu yaşayanların muhakkak kefir tüketmeleri öneriliyor. Ayrıca sahurda içilen bir bardak kefirin, hem kalsiyum ve protein ihtiyacınızı karşılayacağını, hem de tok tutacağını hatırlatıyorlar."

Farklı lezzet arayanlar, kefirli ayran ya da cacık yapabilir!

Tadından hoşlanmayanlar olabilir, herkesin damak tadına hitap etmeyebilir. Tadını sevmeyenler, kefiri biraz sulandırıp içine nane ya da dereotu koyup ayran gibi içebilir. Bir başka seçenek de içine salatalık, nane ve dereotu doğrayarak kefiri cacık gibi tüketmek olacaktır. Bu şekilde kefir çok daha aromalı, hoş bir içecek olacaktır.

Kefirin Anavatanı Elbruz